Nuffnang advertisement

Sabtu, 27 November 2010

10 Khasiat Telur Yang Perlu Anda TahuBagi peminat telur. Tahukah anda telur ni banyak khasiatnya. Kalau masih was-was, silalah baca info dibawah ni. Mana tau ia berguna untuk anda. Tak rugi apa-apa pun, kalau anda ingin mengetahuinya lebih lanjut. Silakan baca.

1. Sebiji telur sehari membantu mengelakkan penyakit mata (makuladegeneraton) kerana kandungan karotenoid yang mudah didapati di dalam telur.

2. Telur juga mengelakkan penyakit katarak  mata kerana kandungan lutien dan zeaxanthin.

3. Sebiji telur juga mengandungi 6 gram protien berkualiti tinggi dan 9 keperluan asid amino.

4. Menurut kajian Harvard Medical School, tiada sebarang kaitan berkenaan pengambilan telur dengan penyakit jantung. Sebenarnya pengambilan telur secara teratur membantu mengelak darah beku, strok dan sakit jantung.

5. Sebiji kuning telur mengandungi 300 mikrogram Choline iaitu nutrisi penting yang membantu mengawal otak, sistem kardiovaskular dan sistem saraf.

6. Telur juga terdiri daripada lemak baik. Sebiji telur hanya mengandungi 5 gram lemak dan 1.5 gram lemak tepu.

7. Kajian terbaru menyangkal kepercayaan bahawa telur penyebab kolestrol tinggi. Sebaliknya, memakan telur setiap hari tidak akan menjejaskan kesihatan kerana lemak pada telur adalah lemak tepu.

8. Telur adalah satu-satunya makanan yang mengandungi vitamin D secara semula jadi.

9. Telur juga berkemungkinan membantu dan menghalang kanser payudara kerana menurut kajian, wanita yang mengambil sekurang-kurangnya enam biji telur seminggu mampu merendahkan risiko penyakit itu.

10. Telur juga menggalakkan pertumbuhan rambut dan kuku yang sihat kerana mengandungi sulfur, vitamin dan mineral yang tinggi.

Okey, itu je. Ingat makan telur secara teratur. Barulah hidup sihat dan ceria selalu. 

Wallahu'alam.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...