Nuffnang advertisement

Rabu, 6 Oktober 2010

4 Tahap Kewangan Seseorang, Anda Di Mana?

#1: Kewangan Tidak Selamat (Financially Not Secure)

Keadaan ini adalah apabila jika anda tidak mempunyai simpanan pun. Dalam erti kata lain, sekiranya ada pun simpanan anda hanya mampu menyara hidup anda dan keluarga selama sebulan sahaja. Sekiranya anda hilang kerja esok, sebulan sahaja anda dapat hidup dengan wang simpanan yang ada.

Tahap ini amat tidak selamat bagi sesiapapun. Boleh diumpamakan sebagai kais pagi-makan pagi, kais petang makan petang. Zaman moden ini, seumpama kais bulan ni, makan bulan ni, kais bulan depan, makan bulan depan.

Masalahnya, ramai antara kita berada dalam keadaan yang tidak selamat ini.


#2: Kewangan Selamat (Financially Secure)

Ini adalah pilihan yang lebih baik. Ertinya, umpamanya sekiranya anda berhenti kerja (atau diberhentikan) anda mempunyai simpanan untuk menyara hidup anda dan keluarga anda selama 6 bulan. Sekiranya anda berada dalam tahap ini, tahniah! Kerana tidak ramai yang berada di sini.

6 bulan adalah jangka waktu yang logik untuk seseorang itu mendapatkan kerja lain atau memulakan perniagaan untuk menyambung pendapatan sara hidup. Matlamat utama anda sekiranya anda berada di tahap #1 adalah untuk mencapai tahap ini. Cukupkan simpanan anda untuk menyara 6 bulan hidup anda dan keluarga - tanpa perlu kerja!


#3: Bebas Kewangan (Financially Freedom)

Ini adalah matlamat bagi ramai antara kita. Tetapi, yang mencapainya adalah amat sedikit. Ertinya sekiranya anda berada di tahap ini adalah - anda bebas untuk membuat pilihan untuk bekerja ataupun tidak! Anda mempunyai simpanan ataupun aliran pendapatan secara automatik yang cukup untuk menyara hidup anda sekeluarga sampai bila-bila!

Tahap ini, anda tidak perlu kerja lagi (atau menjalankan perniagaan). Namun begitu, ramai yang berada di tahap ini, masih lagi meneruskan karier atau perniagaan kerana berasa seronok melakukannya. Bukan kerana terpaksa, tetapi dengan sukarela.

Tips untuk mencapai keadaan ini adalah fikirkan aliran pendapatan berganda secara automatik, contoh seperti menyewa rumah, membina perniagaan yang dikendalikan secara automatik (perniagaan Internet) atau membina perniagaan yang dikendalikan oleh orang lain (mungkin pengurus).


#4: Tahap Kaya Giler (Ultra Rich)

Tahap ini lagi la sedikit yang capai. Teramat sedikit. Mereka ini jenis yang mempunyai wang yang banyak sehingga tak terpakai wang yang dimiliki. Boleh derma beratus ribu ringgit atau berjuta. (Kita nak dapat beratus ribu pun payah). Nama-nama seperti Tan Sri Syed Mokhtar Al-Bukhary, Tan Sri Daim Zainuddin, Tan Sri Robert Kuok dan Tan Sri Ananda Krishnan adalah tergolong dalam tahap ini.


Soalan cepu gangsa untuk hari ini.

Anda berada dalam kedudukan yang mana?

*Tak perlu jawab di sini pun takpe. Hanya jawab dalam hati. Yang penting kita sedar kedudukan kewangan kita dan berusaha untuk tingkatkan ke tahap yang seterusnya.

Wassalam.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...