Nuffnang advertisement

Jumaat, 11 Mei 2012

PERUBATAN SUNNAH


Di sini saya ingin kongsikan sedikit ilmu yang saya perolehi daripada kuliah pengajian agama waktu Zohor yang saya ikuti di Masjid Tabung Haji Kelana Jaya, Petaling Jaya baru-baru ini. Kuliah ini disampaikan oleh Dr. Iqbal Hisham, seorang pengamal perubatan Islam.

Dalam perubatan Sunnah, terdapat 5 kaedah yang perlu ada pada setiap muslim iaitu:-

1. IMAN

Setiap muslim perlu beriman dan percaya pada kuasa Allah SWT yang memberikan sakit dan menyembuhkannya. Perlu yakin dengan ubat yang Allah SWT kurniakan kepada hambanya seperti yang dinyatakan di dalam al-Quran iaitu madu dan habatus sauda’. Dengan madu dan habatus sauda’ dapat mengubati semua penyakit kronik kecuali mati. Sesungguhnya mati itu pasti bagi semua makhluk yang hidup di dunia ini.

2. AMAL

Beramal dengan sunnah Nabi Muhammad SAW di samping mendapat pahala mengamalkannya dapat juga kebaikan dan kelebihan dengan mengamalkan sunnah Nabi Muhammad SAW. Contohnya seperti:-
a. Bersugi menggunakan kayu miswak atau sugi fadhilatnya dapat menghindarkan daripada sakit gigi berlubang serta gigi tidak akan reput.
b. Menyimpan janggut bagi suami atau ketua keluarga fadhilatnya dapat mengubati keracunan makanan dengan menghisap hujung janggutnya.
c. Makan secara berjemaah bersama keluarga dengan bertalam dapat mengeratkan hubungan sesama keluarga serta mengelakkan daripada menghadapi masalah rumahtangga. 
d. Menunaikan solat fardhu secara berjemaah di masjid terutamanya solat fardhu Suboh. Barangsiapa menunaikan solat fardhu Suboh secara berjemaah maka Allah SWT akan selesaikan segala urusannya pada hari tersebut. 

3. RUKYAH

Beramal dengan ayat-ayat al-Quran pada setiap waktu memohon perlindungan Allah SWT. Contohnya seperti:-
a. Beramal dengan ayat Qursi tiga kali sebelum tidur Allah SWT akan menjaga dirinya, ahli keluarganya, harta bendanya dan seluruhnya kampungnya daripada bala bencana dan kejahatan makhluk di dunia.
b. Pada zaman Rasulullah SAW, terdapat seorang sahabat Rasulullah SAW yang dapat mengubati penyakit seorang sahabat lain yang sakit  dengan hanya membaca surah al-Fatihah sahaja kerana beliau yakin dengan surah al-Fatihah yang dibacanya itu.
c. Berzikir "Laisalaha mindunillahi kaasyifah" ketika memasak supaya makanan yang dimasak mendapat keberkatan.

4. MAKANAN-MAKANAN ALAMI

Makanan-makanan sunnah seperti yang dinyatakan dalam al-Quran seperti madu, habatus sauda’, cuka buah, minyak zaitun, kurma dan lain-lain adalah makanan yang mempunyai banyak khasiat dan fadhilatnya. Contohnya seperti madu dan habatus sauda’ dapat mengubati penyakit jantung, darah tinggi, kencing manis dan penyakit kronik yang lain. Digalakkan mencampurkan cuka buah ke dalam makanan kerana ia bertindak sebagai penstabil pada makanan tersebut.

5. BEKAM

Berbekam adalah amalan sunnah Rasulullah SAW yang diamalkan baginda bagi menjaga kesihatannya. Bekam juga telah dianjurkan oleh malaikat Jibril ketika peristiwa Israk dan Mikraj dimana malaikat Jibril berpesan beberapa kali kepada nabi Muhammad SAW supaya menyuruh umatnya berbekam.

KESIMPULAN

Demikianlah beberapa amalan sunnah Rasulullah SAW yang mempunyai banyak kelebihan dan fadhilat dalam perubatan Islam. Yakinlah bahawa setiap amalan sunnah memberikan fadhilat bukan sahaja di dunia malahan memberikan syafaat pada hari akhirat kelak. Insya Allah.

Wallahua’lam.
 

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...